Osztott (split) klímaberendezések

Az osztott (split) rendszerű klímaberendezések két részből, a beltéri és a kültéri egységből állnak, amelyeket réz csővezetékkel és elektromos kábelekkel kötnek össze. Ezek lehetnek on-off vagy inverteres működésűek (lásd Klíma 1x1).

Vannak olyan split készülékek amelyeknél egy kültéri egységhez több (2,3,4 … - duál, triál, quad …) beltéri egységet kapcsolnak Ezek a multisplit készülékek.

Elhelyezés szempontjából, több fajta készüléket gyártanak. Az otthonokban a legelterjedtebb az oldalfali készülék, de van álmennyezetbe süllyeszthető – kazettás, mennyezetre szerelhető, vagy fal mellé állítható parapetes illetve légcsatornába szerelhető változata. Az utóbbi három készülék általában drágább az előbbieknél.

1. Oldalfali split klíma

A legolcsóbb, legáltalánosabb kivitelű készülék. Az elhelyezése a hűtéshez optimalizált, de fűtésre is kiváló. Csendes beltéri egysége lehetővé teszi alkalmazásukat olyan helyeken is, ahol különösen alacsony zajszintű üzemelésre van szükség – mint például hálószobák, lakások, irodák.


Forgalmazott márkák >>

2. Kazettás split klíma

Különleges beépítési lehetősége (rejtett), nagyobb teljesítménye és szolgáltatásai miatt népszerű klímaberendezés, különösen nagyobb légterű helyiségekben. Négy légbeömlő nyílása miatt, egyenletesen és gyorsan lehűti az adott helyiséget. Beépített kondenzvíz- szivattyúval rendelkeznek, ami a készülék feletti részbe emeli a kondenzvizet. Technikai felszereltsége és ritkább előfordulása miatt a felsőbb árkategóriában található meg.


Forgalmazott márkák >>

3. Parapetes mennyezeti/álló split klíma

A berendezések padlóra és mennyezetre egyaránt könnyen szerelhetőek. Álmennyezetbe részlegesen süllyeszthető. Teljesítményjellemzői és felépítése miatt ferdefalú beépített padlásterekbe, irodákba, üzlethelyiségekbe, éttermekbe szokták alkalmazni.

Forgalmazott márkák >>

4. Légcsatornás split klíma

Irodaházak, bevásárlóközpontok, néha családi házak klimatizálására, hűtésére és egyben levegőcseréjére használt, klimaszerelők által telepített készülékek. A légcsatornás klíma berendezések és a légcsatornák a falakon kívül (pld. padlás), mennyezeten, vagy takarva az álmennyezetben ill. falakban vannak elhelyezve. Egyidejűleg különböző helyiségeket képes hűteni légcsatorna segítségével. Szabályozózsaluk (légszelepek) telepítése lehetővé teszi az egyes helyiségek egyedi hőmérséklet és légáramlás szabályozását. Hosszú légcsatornákban a beépített, nagy teljesítményű, de nem hangos ventilátor, külső vagy keringetett levegő befújással biztosítja a működést. Alkalmazható családi házak, irodahelyiségek, ipari létesítmények hűtésére, de a kiépítés és a szükséges alkatrészek és berendezések lényegesen drágábbak, mint az oldalfali készülékeknél.

Forgalmazott márkák >>

5. Multi Split (több beltéri - egy kültéri egység)

Az ilyen rendszereknek egyetlen fontos előnye van a mono (egy kültéri-egy beltéri) rendszerekhez képest, hogy csak egy kültéri egységet kell elhelyezni valahol a ház falán, erkélyén, oldalán vagy a tetőn. Hátránya a bonyolultabb csövezés, az általában egy beltérire jutó magasabb ár és a nehezebb javíthatóság.

Forgalmazott márkák >>


A HRV, VRF, VRV rendszerek képesek egy rendszerben akár 64 beltéri egységet üzemeltetni. Ezek egy beltéri egységre jutó fajlagos költsége még magasabb, itt az elsődleges szempont a kültéri egység nem látható elhelyezése (pld. irodaházak teteje).Kapcsolatfelvétel