KLIMA 1X1 - Hasznos tippek

A klímavásárlás szempontjai – amit érdemes átgondolni:

Ha azon gondolkozik, hogy klímát szeretne otthonába, vagy munkahelyére felszereltetni, ezzel a felsorolással szeretnék segíteni, hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnia mielőtt készüléket és felszerelő céget választ. Ha ezeket figyelembe veszi, valószínűleg helyesen fog választani.

Klímatípusok

1. Megfelelő teljesítményű készülék a megfelelő helyen
Az alulméretezett, kis teljesítményű készülék nagy melegben nem tud eleget hűteni, soha nem áll le, emiatt többet fogyaszthat, hamarabb meghibásodik.

A túlméretezett teljesítményű készülék indokolatlanul drága, nagyobb helyigényű, nagyobb teljesítményigényű (az elektromos hálózatból), hangosabb lehet, túl nagy légáramokat okozhat a helyiségben (erősen fúj), drágább lehet a felszerelése.

A klímakészülékek általában két részből állnak, egy kültéri és egy beltéri egységből. A beltéri egység elhelyezésekor figyelni kell arra, hogy a készülék ne fújjon senkire közvetlenül hideget, a teljes hűtendő helyiséget átjárja a légáram, esztétikailag ne legyen zavaró, technikailag kivitelezhető legyen (a kültéri egységgel való összekötés, a beltéri egységben a párából lecsapódó cseppvíz elvezetés, elektromos bekötés). A kültéri egység esztétikailag és zaj szempontjából ne legyen zavaró helyen, ne legyen útban, ne legyen messze a beltéri egységtől, javítható (hozzáférhető) legyen.

Segítség: kérdezzen minket!

2. Minőségi készülék – magasabb ár
A drágább készülékekhez hosszabb garanciát vállalnak, amit úgy tehet meg a gyártó, hogy jobb minőségű alkatrészekkel, kidolgozottabb konstrukciókat állít össze. Ezeknek a készülékeknek jobbak lehetnek a paraméterei: elektromos fogyasztás, zajszint, hűtőteljesítmény, több kiegészítő funkció, szebb kivitel. A márkás készülékek szerviz- és alkatrészhálózata is sokkal megbízhatóbb. Egy javíthatatlan készüléket lecserélni igen költséges dolog! Figyelembe kell venni, hogy a klíma készülékek javításakor (garanciális vagy sem) ki fizeti az esetleges le- és felszerelést, szállítást, alkatrészcserét, beüzemelést. Ezek a munkadíjak magasabbak lehetnek a javított alkatrész áránál. Természetesen a javítási idő alatt nem élvezhetjük a készülékünk nyújtotta szolgáltatásokat. A garanciális idő lejárata után sem mindegy, hogy milyen sűrűn fordulnak elő ilyen hibák. Ezeket a szempontokat kell szembeállítani a magasabb árral.

Segítség: kérdezzen minket!

3. Egyszerű és extra szolgáltatású készülékek
Lakosság, kisteljesítményű ipari kategóriákban mára már csak inverteres vérlésű készülékek vannak forgalomban. A régebbi on/off típusú klímák úgy tartanak egy beállított hőmérsékletet a hűtött helyiségben, hogy a készülék maximális teljesítményét (és ezzel együtt a fogyasztását és a zaját) kapcsolják ki-be. Ez volt az olcsóbb és egyszerűbb megoldás. Az inverteres készülékek elektronikusan tudják szabályozni a kompresszor fordulatát és ezzel együtt a teljesítményét. Ezek a klímák gazdaságosabban és halkabban tudnak üzemelni, külső hőmérséklet szempontjából nagyobb a működési tartományuk.

Általánosságban légkondícionálónak (klímának) nevezett készülékek levegő-levegő hőszivattyúk. A levegő-levegő jelenti, hogy a felvett és a leadott energia honnan van és hova kerül leadásra. A készülékekben az elektromos áram csak a hőszivattyús rendszer működtetésére használódik fel (kompresszor, ventillátorok…), a leadott energia a kinti levegőből származik. A mai készülékek képesek fűtő üzemmódban is dolgozni. Ez azt jelenti, hogy a beltéri egység kb. 4-szer több meleget fúj be a klimatizált helyiségbe, mint ha a készülék által elhasznált áramot egy egyszerű hősugárzó (vill.radiátor) fogyasztaná el. Összehasonlítva a gázfűtéssel kb. a kinti mínusz hőmérséklet alatt a gáz-, felette a klímás (hőszivattyús) fűtés a hatékonyabb. Szerencsére magyarországon a fűtési szezon nagyobbik része a 0°C feletti tartományban van, ezért a teljes fűtési szezont tekintve a klímás fűtés a hatékonyabb. Ez még jobb lehet, ha a klímához kedvezményes tarifájú H vagy Geo tarifás áramot igényelnek. A fűtési üzemmód a régi on/off készülékeknél kb. +3, -5 ºC, inverteres készülékeknél -15, -25 °C külső hőmérsékletig használható. A légkondícionálók egy része téliesített, ami azt jelenti, hogy a nagyobb hidegekben is jól működik a berendezés és a kültéri egységben fűtéskor termelődő kondenzvíz folyamatos hosszabb kinti fagyok esetén sem okoz meghibásodásokat a kültéri egységbe fagyva. Lehetséges üzemmód még a párátlanítás, amikor gyenge hűtés mellett a levegő páratartalmát csökkenti a készülék. A készülékek hűtő és fűtő működési hőmérséklet tartománya, fújási erősség (ami a beltéri egység zaját eredményezi) és irány beállítási, valamint WIFI (online) vezérelhetőségi, programozási lehetőségei típusonként változnak.

Drágább készülékek speciális külső kialakításuk mellett különböző minőségű levegőszűrőt is tartalmazhatnak.

Segítség: kérdezzen minket!

4. Megfelelő felszerelő és karbantartó cég
A készülékek forgalmazásához és felszereléséhez megfelelő képesítések és jogosultságok szükségesek, ami hatóságilag ellenőrzött és a gyártók (forgalmazók) által biztosított garanciák érvényesítéséhez szükségesek. A esetleges szakszerűtlen munkavégzésnek rövid és hosszú távú káros következményei lehetnek a készülékre, és a nem képesített szerelő által felszerelt klímára a garancia sem lesz majd érvényesíthető. Ezen kívül fontos a pontos, kulturált, tiszta munkavégzés.

Versenyképes áron dolgozzon a cég - pont, mint Mi! Hívjon minket!Kapcsolatfelvétel